Una proposta d’exposició participativa
Visitar la Fundació Franscico Godia a la casa Garriga Nogués sempre és un plaer. Les sales d’exposició permanent són esplèndides i l’art que hi podem contemplar és de qualitat. La Fundació també fa l’esforç d’organitzar exposicions temporals que de tant en tant capten la meva atenció. Aquest era el cas de l’exposició Mobile Art. Experiències mòbils.
Es tracta d’obres d’art que es van fer únicament per mitjà d’un telèfon mòbil. És una bona iniciativa de dedicar una exposició monotemàtica a aquesta eina tan versàtil i a més emmarcar-la dins el sempre excel·lent Festival Loop de vídeo art. Hi trobem fotos i vídeos, però també una instal·lació o la referència a un projecte web on els usuaris poden compartir fotos fetes amb mòbil. Hi ha molts codis QR que ens envien cap a més informació sobre els artistes i els seus projectes.
Tot això està molt bé. Durant la meva visita, però, el personal de seguretat em va dir que no podia utilitzar el meu mòbil, cosa que em va sorprendre una mica. Suposo que pensaven que feia fotos (una cosa més que prohibida a la Fundació), ja que desprès d’unes explicacions podia seguir captar els codis QR.
Aquesta anècdota, però, em va recordar fins a quin punt era una exposició normal i corrent on només el contingut era innovador. Crec que s’ha perdut una bona ocasió per organitzar una exposició participativa, una exposició mòbil de veritat.
Proposo, doncs, una nova experiència en 4 passos:
1. Preguntar als artistes implicats si tenen un problema amb els drets d’autors. O bé només seleccionar artistes que estarien d’acord amb la difusió de la reproducció de les seves obres.
2. Convidar als visitants de captar amb el seus mòbils la seva visió de les obres exposades i de l’exposició en general.
3. Animar als visitants a compartir les seves fotos (i vídeos!), per exemple a través un grup a Flickr.
4. Contemplar la creació d’una nova obra, participativa i col·lectiva, que formaria part de l’exposició inicial, reconvertida en un Gesamtkunstwerk.
No és impossible, oi?
Mobile Art. Experiències mòbils. Fundació Francisco Godia. 12 de maig – 21 de juny de 2011.